Varför älskar katter att sitta i lådor?

katt i låda

Ja, katter älskar verkligen lådor! Finns det en låda tillgänglig verkar de alltid vilja sitta där. Oftast är alla leveranser förknippade med bus för huskatten.

Kan vara preferens

Några forskare har gjort en studie med katter och former. Detta för att försöka utröna ifall det är så att katter gillar just fyrkantiga saker, eller om det är något annat som gör att de söker sig till lådor. Det verkar som katter gillar fyrkanter, men det finns inte tillräckligt med data för att veta säkert. Men många kattägare skulle nog påstå att just lådor är storfavoriten.

Passar katters jaktinstinkter

Katter älskar att ligga på lur och överraska sina potentiella byten. Att gömma sig men ändå har utkik. Det är därför de enligt vissa beräkningar utrotar runt 60 fågelarter varje år. Utekatter skadar varje år fåglar, möss och sorkar. Lådor är med andra ord ett mycket bättre sätt att aktivera din katt. När katter bor inne blir de lätt uttråkade eftersom vi inte aktiverar dem ordentligt. Bra leksaker är ett jättebra sätt att hålla katten aktiverat både mentalt och fysiskt. Och leksaker behöver inte vara dyra!

Billiga kattleksaker

Lådor kan enkelt bli billiga kattleksaker. Du kan bygga ihop flera lådor till torn eller slott som katten kan både klösa och klättra i. Och när de går sönder är de enkla att slänga, bara att ta dem till återvinningen. Det gör det till en mycket mer ekonomisk kattleksak.

Du kan också göra så att lådor kanske bara kommer fram vissa tider på dagen. Det gör att katten har något att se framemot. Du också ha ett schema, att du byter ut leksaker och lådor med ett visst intervall så det blir nya. 

Lådor är helt klart något som kan förgylla både din katts och ditt eget liv. Visst är det kul att titta på katten när den leker? Så gör din katt en tjänst. Spar lådorna så den får leka med dem innan de slängs.

Fler teorier