Kan hundar upptäcka graviditet?

Vi gräver ner oss i ämnet

symbol hjärta

Det är inte helt ovanligt att höra historier, eller se inlägg på sociala medier, om att hundar kan upptäcka graviditeter. Ibland är det även katter eller andra däggdjur. Men stämmer det?

En vanlig variant av händelseförloppet är att hunden helt plötsligt inte vill lämna personen ifred. Hunden är väldigt angelägen om att se efter vart hon är och är klängigare än vanligt. Sen upptäcks det att personen i fråga är gravid. Var det graviditeten som hunden kände av? Var det därför den var orolig eller klängig? Det är en vanlig slutsats, men vad säger vetenskapen?

Vad säger forskningen?

Det finns inte så mycket forskning inom detta område, vilket gör det svårt att säga exakt vad som kan ligga bakom detta. Men här är vad vi vet.

Det finns studier som tyder på att hundar kan känna av skillnader i hormoner genom sitt starka luktsinne. Utöver det så vet vi att hundar är bra på att känna av skillnader i stress och humör på sina människor. Om den gravida personen exempelvis inte mår bra så är det inte ovanligt att hundarna känner av detta. Det kan därför vara så att hunden känner av att något är annorlunda, men det är svårt att säga om hunden reagerar på just graviditeten eller på små förändringar i beteendet. Det kan lika gärna vara så att hunden bara vill försäkra sig om att flocken mår bra, och att den därför vill hålla koll. Den skulle således reagera liknande om husse eller matte blev sjuka eller betedde sig annorlunda av någon annan anledning.

Behöver jag oroa mig?

Om du misstänker graviditet i dig själv eller din partner ska ni alltid undersöka detta genom ett graviditetstest eller via gynekolog. Det är oftast enklare att veta vad nästa steg är om man vet vad som händer i kroppen. Om du eller ni går via vården får ni även information om vad du kan göra i nästa steg, oavsett om du fortsätter eller avslutar graviditeten.

Och du behöver inte oroa dig över din hund. Hundar är fantastiska på att anpassa sig.