Låt akvariefiskar utveckla barnens förmågor

Många barn längtar efter ett eget husdjur och drömmen om en fyrfota vän kan vara stor. I en familj med allergier eller ett aktivt liv utanför hemmet är akvariefiskar ofta ett bättre val.

Fiskar i ett väl inrett akvarium kan vara ett fantastiskt alternativ till andra husdjur. Vid ett besök i djuraffären är det lätt att dras med av de vackra fiskarna, men kunskapen om den utrustning som behövs är ofta begränsad. Satsa på kvalitet och köp dina akvarietillbehör hos Akvariemporten med hjälp av kunnig personal. Genom att satsa på bra utrustning kommer tiden med akvariet bli en fin upplevelse under lång tid framöver. Att ha ett akvarium kräver kunskap och sinne för detaljer, vilket en ansvarstagande vuxen kan hjälpa till med.

Djur har stor betydelse för barnen

Barnen kan själva vara med och välja vilka fiskar de tycker om och på så vis utveckla en relation till dem. Det breda utbudet av inredning gör uppbyggandet av akvariet till en upplevelse som utvecklar barnens kreativitet. Att ta hand om djur utvecklar barnets empati och deras deltagande i ansvaret för de dagliga rutinerna för tillsyn och utfodring ökar barnens självförtroende. Att fiskar även minskar stress är välkänt och akvarium är därför ett bra val för barn som behöver hjälp att varva ner.

Välj rätt akvarium för fiskarnas välmående

Utöver utrustning är kunskap om skötseln viktigt för att kunna njuta av fiskarna länge. Det är vanligt att först välja fiskar och sedan välja utrustningen, men det är viktigt att vara medveten om att fiskar har olika krav på sin miljö. Be personalen om hjälp i valet av fiskar och utrustning beroende på akvariets roll i hemmet.

  • De flesta akvarier är gjorda av glas och volymen kan anpassas till behov och användningsområde.
  • Valet av belysning är viktig för att ge fiskarna naturligt ljus och en bra dygnsrytm.
  • En pump bör vara av bra kvalitet och anpassas till akvariets storlek för att syresätta vattnet.
  • Temperaturen ska hållas jämn för att inte stressa fiskarna och göra dem känsliga för sjukdomar.
  • Ett bra filter rengör vattnet vilket förebygger sjukdomar och påväxt av alger.
  • Inredningen bör anpassas till typ av fisk, akvariets storlek och även ge skydd åt fiskarna från alla sidor.
  • Växter ger fiskarna naturligt skydd och syresätter också vattnet.

Det finns även en stor variation i tilläggsutrustning för rengöring av akvariet och miljökontroll.