Res säkert med ditt husdjur i bilen

Har du en fyrbent kompis, kanske en katt eller hund, vill du så klart ha möjlighet att ta med djuret på bilresan. Ni kanske ska åka och besöka goda vänner, eller njuta en vecka i sommarstugan. Ibland kan du också behöva ta med dig ditt husdjur till veterinären. För att transporten ska ske lugnt och säkert behöver du en bil där ni alla får plats.

En bil som är populär bland djurägare, särskilt hos ägare till stora hundar, är Citroën C5. Denna fantastiska familjebil är tillräckligt stor för att rymma chaufför, barn, husdjur och packning. Det är därför inte alls svårt att förstå att många djurägare väljer att köpa Citroën via https://bilweb.se/sok/citroen/c5 för att få en bekväm biltur för hela stora familjen. Bilen erbjuder stora utrymmen och mycket utrustning följer med i standardmodellen. Självklart kan du även komplettera med annan utrustning efter behov. För dig med ett husdjur som lätt bli åksjuk kan gashydraulisk fjädring vara ett smart komplement. Det ger en lugn och bekväm körning.

Transportera husdjur säkert

Hundar, precis som vi människor, både stora och små, ska åka tryggt och säkert i bilen. Här ska vi titta lite närmare på hur du på ett bra och lagligt sätt tar med dig din hund i din nya Citroën C5. Hundar får nämligen inte vara lösa i bilen. Du måste alltså på något sätt spänna fast din hund. Du kan välja att spänna fast en hundbur i bilen eller så låter du hunden sitta i sätet fastspänd med ett säkerhetsbälte designat för hundar. Att även [hundar ska sitta fastspända:https://www.land.se/motor/hund-i-bil/ ] i bilen är egentligen inte konstigt. Måste du göra en hastig inbromsning eller om du krockar minskar risken för att hunden blir skadad eller skadar andra om den är fastspänd.

Andra reglera som kan vara bra att känna till är att du inte får lämna din hund i bilen i mer än tre timmar. Det är alltså inte tillåtet att ta med hunden en hel arbetsdag och låta den vara kvar i bilen. Du måste också ha koll på temperaturen. Det får inte vara kallare än -5 grader och det får inte vara varmare än +25 grader i bilen.

Träna inför bilturen

Hundar har olika temperament, humör och viljor – precis som vi människor. En del hundar älskar att åka bil medan andra måste få öva och vänja sig. En del hundar blir faktiskt också åksjuka. Prova er fram lite och se vad som passar hunden bäst. Ibland kan en hundbur vara det bästa alternativet, och ibland kan hunden trivas bäst om den får sitta fastspänd i framsätet.

Här är våra bästa tips för att vänja en hund vid bilen:

  • Börja med att sätta din hund i bilen en liten stund, utan att slå på motorn och med bildörrarna öppna.
  • Uppmuntra hunden och ge mycket beröm.
  • Erbjud lite hundgodis och släpp sedan ut hunden igen.
  • När du har gjort detta några gånger är det dags att stänga dörrarna och till slut sätter du också på motorn.
  • Fungera detta bra är det dags att ta en kort biltur.
  • När du har parkerat bilen, släpper du ut hunden och ger igen mycket beröm. Gör sedan gärna något roligt som du vet att din hund gillar så kommer bilturen att förknippas med något roligt.