Så blir det för husdjuret om ägaren dör

När en anhörig dör är det de närmaste som får ta över vårdnaden av eventuella husdjur. Det är även upp till dig som anhörig att bestämma vad som ska ske härnäst för djuret i fråga. Att ge djuret lite extra omsorg just efter dödsfallet är bra. Djur förstår mycket och är oftast väl medvetna om vad som hänt.

När husse eller matte dör står husdjuret helt plötsligt utan ägare. I många fall har husägaren tänkt igenom situationen och planerat vad som ska hända med husdjuret vid ett eventuellts dödsfall. Om du har en anhörig som har gått bort är det du som ansvarar över djuret. Djur sörjer också när de mister sina ägare. Du kan faktiskt bli hjälpt av djuret i din egen sorg. Ta med dig husdjuret som stöd när du ska välja ut en urna. Det finns många vackra urnor att välja mellan. Att sedan djuret, speciellt om det är en hund får vara med när urnan jordfästs är en bra idé. Om du har möjlighet att ta hand om husdjuret är det bra. Annars kan du se om någon är villig att ta över djuret. I värsta fall är det avlivning som krävs om det inte finns någon bra lösning.

Låt djuret vara med på begravningen

Djur förstår mer än vad människor tror. Det är väldigt medvetna varelser. Att ta med djuret på begravningen och jordfästningen kan för dem vara fördelaktigt. Om du vill att ett djur ska vara med på begravningen är det viktigt att du kollar att det är tillåtet att ha djur i den tilltänkta lokalen. Även om det är som anhörig jobbigt att planera en begravning kommer du tacka dig själv för att du la manken till. Att begravningen blir fin och minnesvärd är betydelsefullt senare. Dessutom är det bra att få ett avslut på hela perioden från dödsfallet fram till begravningen.

Tips för en minnesvärd begravning:

  • Spela musik
  • Dekorera med blommor
  • Välj en fin urna/kista
  • Hedra minnet av den avlidne

Djurägare som lever ansvarar alltid för husdjuret

Djur är helt utelämnade till människor. Om en djurägare skulle bli sjuk är det hens ansvar att se till att djuret blir omhändertaget. Om ett djur inte tas hand om enligt lagen kan Länsstyrelsen omhänderta djuret vilket gör att ägaren mister äganderätten.